Sportklimmen

 

Accomodatie

Klimzaal Olympia Hasselt
 

Doelstellingen

 • Veilig sportklimmen
 • Aanleren en verbeteren klimtechnieken
 • Verbetering fysieke eigenschappen
   

Weekprogramma

 • 3de graad
  • TSO  6 uur per week
  • ASO  4 uur per week
 • 2de graad ASO en TSO:4 uur/week
   

Activiteiten

 • 2 daagse stage
 • Begeleiding jeugdklimteam Olympia


Leerkracht

Naam : Dieussaert Joris
          

 • Master in de lichamelijke opvoeding
 • Trainer B Klim- en bergsport - Sportklimmen
 • Trainer jeugdklimteam Olympia
 • Multimovebegeleider
 • Bewegingsanimator

Muurklimmen

Vandaag zetten we opnieuw een speciale sport in de kijker. Deze keer vertellen we u alles over muurklimmen. De sport die kracht, behendigheid en lef als geen ander combineert en volgend jaar zijn intrede maakt op de Olympische Spelen van Tokio.

 

Raymond Lemmens

Zaterdag in Beringen: klimwedstrijd Dinophobia

Olympische discipline in spe

Op de Spelen van Tokio in de zomer van 2020 staat muurklimmen nog als demonstratiesport op het programma, tijdens een volgende editie zal er ook eremetaal mee te verdienen zijn. Wie niet tot de Spelen wil wachten kan zaterdag al eens een kijkje nemen in het Beringse indoor klimcentrum Alpamayo. Daar wordt de lead-finale betwist van ‘Dinophobia’, een laagdrempelige klimwedstrijd waarin de nadruk ligt op plezier maken.

Pieter VANLOMMEL

Iedereen kan deelnemen aan de lead-finale van Dinophobia. De kwalificaties starten zaterdag om 13 uur, de finale is voorzien omstreeks 17 uur.

De term Alpamayo klinkt bij bergbeklimmers als muziek in de oren. Het Beringse klimcentrum is genoemd naar de 5.947 meter hoge berg in Peru die in 1966 werd uitgeroepen tot mooiste berg ter wereld. Tweeënhalf jaar geleden opende Alpamayo de deuren en daarmee is het de nieuwste klimzaal van Limburg. Dagelijks komt hier een honderdtal bezoekers over de vloer om ver boven de begane grond aan een koord te bengelen.

 

 Raymond Lemmens

Het zegt wat over de groeiende populariteit van de nog relatief jonge sport. Pakweg 30 jaar geleden kwam indoor muurklimmen vanuit Frankrijk overgewaaid naar ons land nadat Franse alpinisten een manier zochten om ook tijdens de koude wintermaanden te kunnen klauteren. Ze gingen dat dan maar op artificiële klimwanden doen en dat kreeg een gevolg in België. Olympia Hasselt was in 1991 de eerste klimzaal in onze provincie en jarenlang dé referentie in Vlaanderen.

“De laatste jaren merken we een enorme hausse in onze sport“, knikt de Beringse ondernemer en zaakvoerder van zowel Olympia als Alpamayo, Jan Larosse (54). “In Alpamayo ontvingen we vorig jaar 9.000 unieke bezoekers van alle leeftijden: zowel vijftigers die uit het alpinisme komen als jongeren die muurklimmen als sport op zich beoefenen. Dat aantal zal alleen maar toenemen als muurklimmen een olympische discipline wordt.”

Lead, speed en boulder

Er komt veel meer bij kijken dan kracht. Je leert je hele lichaam beheersen doordat je voortdurend moet balanceren. Je kan muurklimmen daarom zien als de ultieme full body workoutWARD COXGediplomeerd lesgever

Muurklimmen kan opgedeeld worden in drie disciplines: leadspeed en boulder. Bij het boulderen wordt er op een lagere muur van maximaal 4,5 meter geklommen. Dit gebeurt zonder koord, maar boven dikke matten die een mogelijke val opvangen. Het doel is om zoveel mogelijk boulders te verzamelen, dit wil zeggen klimroutes af te leggen. Elke route heeft een bepaalde waarde en wie het meeste punten verzamelt is de winnaar. Explosiviteit en kracht spelen in dit onderdeel een belangrijke rol.

 

 Raymond Lemmens

Bij lead is het de bedoeling een vooraf uitgestippeld traject te klimmen in een bepaalde moeilijkheidsgraad. In tegenstelling tot bij boulder wordt de klimmer door een partner beveiligd vanop de begane grond. De winnaar is degene die het hoogst geraakt op het traject. Speed tot slot slaat zoals de naam doet vermoeden op klimmen op snelheid. Je klimt hierbij zo snel mogelijk een gestandaardiseerde route. Op de Olympische Spelen zal er een klassement opgemaakt worden van deze drie disciplines samen, zoals dat ook bij het skiën gebeurt. Zo wordt de meest complete klimmer bekroond.

Kracht, balans en focus

Wat maakt van iemand een goede muurklimmer? Voor een antwoord op die vraag gaan we te rade bij Ward Cox. De 23-jarige Lummenaar leert de jeugd klimmen in Beringen en is daarvoor zelfs gediplomeerd. “Veel mensen denken dat deze sport puur om kracht draait”, aldus Cox. “Kracht is inderdaad belangrijk, maar er komt veel meer bij kijken. Je leert je hele lichaam beheersen doordat je voortdurend moet balanceren. Zo spreek je alle spiergroepen aan. Je kan muurklimmen daarom zien als de ultieme full body workout. Daarnaast speelt ook het mentale een rol. Je moet voortdurend gefocust blijven, want één seconde concentratieverlies kan voldoende zijn om te vallen.”

 

 Raymond Lemmens

Dat het ook gevaarlijk is om meters hoog aan een verticale wand te bengelen, lacht Cox weg. “Veiligheid is een heel belangrijk aspect bij het klimmen. Als je de procedures bij het beveiligen goed volgt, is het een volkomen veilige sport. Er komen dan ook zelden of nooit ongevallen voor.”

 

Raymond Lemmens

Meer info:

HOEVEEL KOST HET?

10 euro voor een dagje klimmen

Wie eens wil proeven van deze sport betaalt enkel inkom voor de klimmuur. Dit bedrag ligt rond de tien euro en daarvoor kan je zo lang klimmen als je wil. In deze prijs zit ook de huur van de beveiligingsriem en –koord die rond het middel worden bevestigd voor het op hoogte klimmen. Bij een eerste bezoek legt een zaalwachter haarfijn uit hoe dit moet gebeuren en na deze uitleg van een kwartiertje ben je vertrokken. Voor meer frequente klimmers bestaan er abonnementsformules en beurtenkaarten die de prijs een beetje drukken.

Meer info:

WAAR KAN JE HET DOEN?

Vijf klimcentra in Limburg

Ons land telt een 40-tal klimcentra waarvan er vijf in Limburg liggen: Olympia in Hasselt is het oudste klimcentrum van onze provincie, Alpamayo in Beringen het jongste. Daarnaast kan je ook in Crux in Herk-de-Stad terecht om te boulderen en ook in Kattevenia vind je een kleine klimzaal terug die vooral dienst doet voor initiaties. Ook in de vernieuwde Genkse sporthal SportinGenk werd een kleine klimmuur geïntegreerd en op de Hasseltse grote ring staat een buitenklimmuur.

Geen speciale kledij vereist

Voor de uitrusting van een muurklimmer hoef je niet diep in de portefeuille te tasten. Er bestaat uiteraard speciale klimkledij, maar beginners komen met goede sportschoenen en comfortabele sportkledij al een heel eind. Daarnaast poederen sommige klimmers hun handen voor ze zich naar boven hijsen om zo ook met zweethanden voldoende houvast te behouden op de grepen. Wie op hoogte wil klimmen, moet uiteraard ook voor een klimbuddy zorgen die hem of haar kan beveiligen tijdens het klauteren.

klimmen
klimmen